Autor: Viktor Skoko

Novi Sad
02.04.2013.
08:43 > 09:05
Iako su na visini od tri metra, upečatljive crne boje i u samom centru Novog Sada, dva đuleta stara preko vek i po većina Novosađana gotovo nikad nije primetila.
  • 08.10.2013 21:27
    citat:

    "Anonimus - podaci
    Tada je od 230 gradjevina u Novom Sadu Madjarska vojska sravnila sa zemljom 210. Grad je u narednim danima bio izložen pljačkama, silovanjima, paljevini, uništavanju. Izgubio je DVE TREĆINE stanovništva, i spao sa preko 20000 na 7000.
    Ukratko - genocid."

    E, hajde sada malo da razmišljamo:
    1) Šta mislite, koja je to vojska tih dana harala Novim Sadom? Mađarska (revolucionarna) vojska, koja je bila zatvorena u Petrovaradinsku tvrđavu? Ili Jelačićeva vojska, koja je bila na levoj obali Dunava?
    2) Genocid je - po definiciji - sistematsko (planirano i namerno) uništavanje celokupnog stanovništva određene teritorije ili jednog njenog dela, zbog njegove nacionalne, etničke, rasne ili religijske pripadnosti. Ako je iz NS pucano na Petrovaradin, a posada tvrđave uzvratila - da li je to plansko uništavanje? U NS u trenutku napada nisu živeli samo Srbi - u gradu je bilo i Nemaca, i Mađara, i Slovaka, i Rusina, i Hrvata. Oni su takođe osetili posledice napada. Da li onda održiva tvrdnja da je stanovništvo NS uništavano na osnovu etničke, verske ili sl. pripadnosti?
    3) Ako je NS imao 20.000 stanovnika, kako je mogao da ima samo 230 objekata? Ispada da je u jednom objektu u proseku živelo skoro 100 ljudi. Budite malo precizniji i realniji sa podacima koje navodite, milom Vas.
  • Staratimirovic

    09.07.2013 16:53
    Malo jasnije pisite
    Madjarska je trazila samostalnost od Beca. Vecina juznih Slovena su se borili na strani Beca. Ban Jelacic, koji kada nije mogao direktno da napadne Petrovaradinsku tvrdjavu poceo da granatira iz naseljnog mesta protivno pavilima ratovanja (mada su obe strane krsile pravila). Tako da je grad postala legitimna meta za vojnike Petrovardiskog garnizona. NS je tada pretrpio prvo veliko razaranje posle je bio slican nakon saveznickog bombardovanja.
  • 05.04.2013 12:44
    Aleksandra
    Ima jos jedna,U Zmaj Jovinoj,iznad ulaska u trafiku -sakrili su je klima uredjajem-tako je lepse. :)
  • Novak

    04.04.2013 23:17
    Za Analonimusa
    Vojvodina, kao termin, nije postojala pre 1848. godine, tu nema spora, ali je veći deo današnje Vojvodine (oko 60ak %) ulazio u sastav Vojne krajine (tu su još bile i oblasti Like, Korduna, itd itd), koja je bila teritorija sa posebnim statusom. Takođe, znalo se da je južna Ugarska već krajem 18. veka bila preplavljena Srbima, a i drugim (južnim) Slovenima, te stoga Mađari non stop negoduju i traže od cara ukidanje privilegija Srbima, a Bečki dvor se protiv velikog broja Srba borio planskim naseljavanjem Nemaca iz oblasti koje su bile u ratu s Francuzima (Alzas, Loren, Rur, Sar) kao i smanjenjem srpskog nacionalnog identiteta; primer su prezimena Popov(ić), Petrov(ić), Nikolin umesto Nikolić, Dobrodolski umesto Dobrodolac, itd... Kao dokaz planskog naseljavanja ''Švaba'' (ništa pogrdno ne mislim pod ovim Švabe) pročitaj početak autobiografske knjige futoškog Nemca Štefana Barta, naslov je ''Dečak iz komšiluka'', pa onda ke*aj...
    P.S. Za Eurozu - Mađari su se bunili jer je 1848. godina bila godina nacionalnih revolucija i tada se počinju formirati nacionalne države kakve danas znamo, pre svega Nemačka i Italija. Isti zanos su osetili i mađari u AU, gde je došlo do pokušaja razjedinjenja carstva. Lajoš Košut i ostala banda... :D
  • Еуроза

    03.04.2013 07:25
    Што су се Маџари бунили против Аустро-Угарске кад је она била мала ЕУ?
  • tacka

    03.04.2013 06:26
    @Lala Neznanov; @L "Tadašnji najveći srpski grad"
    Vidim da odredjeni likovi ovde glume neke velike vojvodjane, koji bi ocigledno zahvaljujuci pre svega svom neznanju istorijskih cinjenica najradije videli vojvodinu u sastavu neke od davnih monarhija samo ne u Srbiji.
    Ocigledno je da neznaju polozaj tadasnjeg srpskog zivlja, te nisu ni u stanju da sagledaju svoj buduci polozaj u nekoj tako prizeljkivanoj drzavi.
  • 02.04.2013 23:31
    Istorija
    Nastavak na neke komentare:

    -Novi Sad je te godine imao nešto više od 2600 građevina od kojih je oko 2000 srušeno tokom gadjanja iz topova.
    -U Novom Sadu su tada Srbi bili velika većina dok su u Čikagu nacionalna manjina.
    -1848 god. Majskom skupštinom u Sremskim Karlovcima proglašeno je Srpsko Vojvodstvo(u čijem sastavu su se našle oblasti Bačke,Baranje,Srema i Banata) i tada se u našoj istoriji prvi put spominje Vojvodina,pre toga nije postojala.
  • Stevan Majstorović

    02.04.2013 22:27
    Dodatna informacija
    Novi Sad je pre tog bombardovanja bio najveći južnoslovenski grad. Veći od BG, ZG, SA...
  • Ja

    02.04.2013 22:03
    čit'o to sve u knjigama....
    to što se ovakvi podaci na nalaze u udžbenicima istorije ne znači da mi našu decu ne možemo tome da učimo.
    meni su matorci dali knjigu o NS-u da čitam i ja sma u njoj uživao...
    kada bi ovakve staviri išle u kurikulum ko bi za sve gradove sastavio program. mislim da bi ovako nešto moralo na nivou grada da se organizuje...
  • Svitac

    02.04.2013 19:21
    Što ne poznajemo prošlost Novog Sada i Vojvodine možemo zahvaliti nametnutom obrazovnom sistemu, koji nas podučava isključivo srbijanskoj verziji istorije. U svim udžbenicima, naglasak je na Dušanovom carstvu, Kosovskom boju, ropstvu pod Turcima, Ustancima, Obrenovićima, Karađorđevićima, itd. Srbi u Austro-Ugarskoj đacima su predstavljeni kroz nekoliko sporednih lekcija, krajnje površno i maglovito, tek da se konstatuje njihovo postojanje (i svrha tog postojanja, stremnja koja će silinom svoga naboja nositi ka sanjanom prisajedinjenju, natrag u majčinski zagrljaj)... Najpre ih ispraćamo pod Čarnojevićem; nekih stotinu pedeset godina kasnije, u pauzi između Čukur česme i Načertanija, bacamo pogled preko reke – i gle: slobodni gradovi, Dositej, Matica, Svetozar Miletić, i još mnogo toga – sve skupa kompaktno spakovano i koncentrovano, u četir'-pet pasusa hitro je iscurio 19. vek; napokon, stiže spasonosna 1918. - ujedinjenjem sa majčicom Serbijom prestaju sve brige vojvođanskih Srba, oni su ispunili svrhu svoga postojanja...
  • Nada

    02.04.2013 17:52
    Prosto sam sokirana i ne znam sta da mislim vise. Kako je to moguce na kraju?
  • 02.04.2013 17:42
    Dej@n
    Koliko znam, mislim da se jedno đule nalazi u dvorištu prvog bioskopa u Novom Sadu (koji danas propada)kod "Bezeca" i "Gusana".Trebalo bi isto napomenuti da je to jedna od retkih zgrada koje su preživele bombardovanje i u njoj je privremeno bio smešten Magistrat kraljevskog grada Novog Sada. Desetak godina posle bombardovanja početa je izgradnja današnje Gradske kuće.A da, ponosite se svojim gradom i UVEK napominjite njegove različitosti koje sve tako lepo "leže" zajedno, jer to daje srce ovome gradu i zbog toga je toliko LEP!!!
    P.S. Naporni ste sa svojim "nacionalnim" prepirkama!!!
  • 02.04.2013 17:07
    Lala Neznanov
    turisti vise znaju o istoriji novog sada nego novosadjani.

    danas, bez guglovanja, 99% novosadjana ne bi znalo kada je i kako nastao novi sad.

    a sto se tice turisticke ponude grada ja bih sa mane novog sada izbrisao ulicu laze teleckog. :P
  • Novak

    02.04.2013 16:58
    @JA CAM
    Pardon, bio sam uveliko uvređen tvojim citiranjem Analonimusa, ne shvativši da si i ti jedan od plemena koje nestaje, od nas edukovanijih! Skidam kapu! A sve što sam tu napisao, odnosi se na Analonimusa!!!
  • Novak

    02.04.2013 16:51
    @Ја Сам
    Сине, историја ти је слабија страна. Иди читај неку књигу, ако и то умеш. Ја сам дете из мешовитог брака, и оно што је још већа трагедија, од мог мађарског родитеља сам сазнао да је Нови Сад, УјВидек, НојЗац, НеоПланта или ти Рацка Варош српски град још од друге велике сеобе из 1740. А треба ли подсећати на претходну из 1690.? Зашто се зове Рацка Варош, хм? Зато што су од Великих Сеоба Срби ту већина, а велики двор из Беча је по сваку цену желео да умањи значај Срба у том крају свог царства формиравши Војводство Србију и Тамишки Банат, али не са центром у Новоме Саду, већ у Темишвару, где је већина била немачка... Едукуј се, па пиши!
  • Svaka cast 021

    02.04.2013 16:47
    Uvek Srbin
    Stvarno nikada nisam mislio o tim kuglama a toliko su znacajne za nase srbstvo.
  • Da vidimo

    02.04.2013 16:26
    A gde sam ja tu dobar ako je to na mojoj kuci?
  • Ја сам

    02.04.2013 16:01
    Historia magistra vitae est
    ""Novi Sad nije bio nikad "srpski" grad. Srbi nikad nisu bili većina do genocida na nesrbima posle drugog svetskog rata, i kolonizacije i izbeglizacije srbima tokom devedesetih. Sada su većina, i zato je i cela Vojvodina spala na prosjački štap.""
    Прво име Новог Сада је било Рацка варош. Раци су Срби ако ниси знао, и од оснивања града до данас Срби су УВЕК били већина и зато не лупај глупости и не шиири мржњу, већ лепо књигу у руке па учи историју да не испадаш овако глуп!
    Ајде сад да поновимо лекцију из историје:
    "На почетку хабзбуршке владавине крајем 17. века, грађанима православне вероисповести било је забрањено да станују у Петроварадину. Срби су, због тога, 1694. године основали ново насеље на левој обали Дунава, а из овог насеља ће се, временом, развити и данашњи Нови Сад. Најстарије име насеља на левој обали Дунава било је Рацка варош (Ratzen Stad), а коришћен је и назив Петроварадински Шанац (Peterwardeiner Schantz). Првобитни становници насеља били су огромном већином Срби. Према подацима из 1720. године, у Рацкој вароши је било 112 српских, 14 немачких и 5 мађарских домова."
  • 02.04.2013 15:37
    sukob carske austrijske vojske i mađarskog garnizo
    Mislim da ste skrenuli sa teme. Srbi su ginuli ali nisu bili primarni akteri sukoba. Sukob je bio između Austrijske carske vojske i Mađarskog garnizona stacioniranog na tvržavi.
  • Srbobran

    02.04.2013 15:34
    Ziva istina
    Ta djulad su usadjena u nasem zivom mesu srbstva. To je dika naseg roda prvoga koji nikada nije naseo na provokacije zapada i njihovih satelita. To je ponos nase istorije prgavog naroda koji je rekao veliko ne civilizaciji
  • 02.04.2013 14:25
    Novi Sad nije bio nikad "srpski" grad. Srbi nikad nisu bili većina do genocida na nesrbima posle drugog svetskog rata, i kolonizacije i izbeglizacije srbima tokom devedesetih. Sada su većina, i zato je i cela Vojvodina spala na prosjački štap.
  • Nemanja

    02.04.2013 14:24
    @arhitekta
    Pa sta ako je naknadno uzidano ako govori o vekovnoj nepravdi prema Srbskom napacenom narodu kojeg su svi bonbardovali i ucenili kao i uvek uostalom.
  • Nenad

    02.04.2013 14:17
    Vojvodina je osvojena tek na kraju prvog svetskog rata. Pre toga nikada nije bila deo Srbije.
  • Sava

    02.04.2013 13:59
    Najveći Srpski grad
    Naravno da je Novi Sad u to vreme bio najveći Srpski grad. Jer je koliko sam upućen u istoriju Novi Sad bio u sastavu Srpskog Vojvodstva, odnosno Srpske Vojvodine koja je proglašena na majskoj skupštini 1848.godine. Imam potrebu da ovo napomenem zbog onih koji su pogrešno obavešteni, ili ne žele da znaju da se današnja Vojvodina u to vreme zvala Srpska Vojvodina, da je većinsko stanovništvo bilo Srpsko, kao i danas. Ponosan sam na svoje Srpsko-Vojvođansko poreklo, i niko me kao starosedeoca ne može ubediti u suprotno.
  • takimaki

    02.04.2013 13:24
    nejasno
    Po polozaju zida i djuleta nema sanse da je doslo sa Tvrdjave. Verovatno je u nekim kasnijim godinama nekom palo na pamet da ga postavi kao uspomenu i spomenik jednom tragicnom vremenu. Hvala mu za to posto za djule znam od malih nogu. Otac mi je pokazao i ispricao pricu o tom istorijskom dogadjaju.
  • PATTON

    02.04.2013 13:01
    Oni su krivi!
    Oni su krivi mame mi. Samo "Jedan top je opalio iz Novog Sada na tvrđavu...“a vidi šta su oni izazvali!
  • rakovac

    02.04.2013 12:50
    sada je gotovo
    niste trebali objaviti lokacije na kojima se nalaze djulad jer ce vec sutra krenuti put nekog otpada.
  • Arhitekta

    02.04.2013 11:42
    Djulad su naknadno uzidana.
  • 02.04.2013 11:29
    @L "Tadašnji najveći srpski grad"
    Sadašnji najveći srpski grad je svakako Čikago. L, kako bi bilo da odete tamo da ga "pripojite" matici
  • @ L

    02.04.2013 11:21
    "...van teritorije tadašnje Kraljevine Srbije - čisto da neko ne pomisli da je Vojvodina oduvek bila deo Srbije."

    Kraljevine Srbije? Ako vec nekog zelis da necemu naucis nauci prvo sam sta je sta u koje vreme bilo. U tadasnje vreme Srbija nije bila kraljevina. To je postala tek 1882. godine.
  • Бачка

    02.04.2013 11:12
    @Petar
    То са Вама, г. Петре, је добро позната психолошка појава под називом 'идентификација са агресором'. Али чак и то се лечи, држимо Вам шипке.
  • u okviru

    02.04.2013 10:58
    cije drzave
    je tada bio n.sad?
  • 02.04.2013 10:32
    podaci
    Tada je od 230 gradjevina u Novom Sadu Madjarska vojska sravnila sa zemljom 210. Grad je u narednim danima bio izložen pljačkama, silovanjima, paljevini, uništavanju. izgubio je DVE TREĆINE stanovništva, i spao sa preko 20000 na 7000.
    Ukratko - genocid.
  • 02.04.2013 10:27
    Срамота је да у овом граду нема неки споменик у центру града који би подсећао Новосађане на највећу трагедију која је погодила овај град, већу трагедију од рације.
  • djula

    02.04.2013 10:25
    @petar
    "kao i uvek,neki poremeceni pripadnik ovog debilnog naroda (!?)..."
    Umesto sto sirite govor mrznje,prihvatite se knjige,tamo sve pise.
    Znanje nije skriveno,samo je lepo upakovano i dato na "polzu narodu svom".
    Ove i slicne podatke iz istorije grada necete naci na "farmi" i "vb",na ciji ste se nivo spustili.
  • G

    02.04.2013 10:19
    @L - u vreme ovog događaja, "tadašnja" Vojvodina (istina sa nešto drugačijim granicama od ovih danas) je imala naziv "Srpska Vojvodina". Čisto da neko ne pomisli da je Vojvodina bila deo Marsa ili Venere.
  • -

    02.04.2013 10:17
    -
    juce smo cakulali o istoriji i marketingu bajke o kosovskom boju.
  • TT

    02.04.2013 10:09
    ja za ovo znam
    video sam tu đulad još i kao dete, mada nisam znao da su to đulad mislio sam da je to neki deo bitan za kuću. jednostavno za crni krug udaljen 10m od vas u zidu nećete pomisli da je baš eto đule...

    Pre nekoliko godina sam onda pročitao negde, da su u pitanju đulad iz tog napada na grad.

    Treba ih propisno obeležiti, da ne kažem negde u dunavskoj napraviti piramidu od metar, od takvih đuladi i tablu sa objašnjenjem.
  • sima strahota

    02.04.2013 09:46
    pa nije ni cudo..
    za sve moje godine skolovanja u novom sadu ( vrtic, osnovna, srednja, fakultet, postdiplomske) niko od ucitelja, nastavnika, profesora i studenata na praksi se nije iscimao da jedan cas odrzi o istoriji novog sada, a kamoli da nas odvede na tvrdjavu ili neki muzej i isprica nesto na licu mesta.
    O istoriji svoga grada ne znam nista. Znam ono sto sam video, kad je napravljen pescanik ispred zgrade u PK negde '81ve, kad su srusili kafanu kolubaru da naprave zgradu i tako..izem ti obrazovni sistem..
  • Petar

    02.04.2013 09:37
    Kao i uvek, neki poremećeni pripadnik ovog debilnog naroda je pucao na Tvrđavu sa svešću da Mađarska vojska raspolaže sa stotinama topova. Ali poznavajući istoriju, izgleda da je maloumnost ipak već usađena u genetiku. Ista pamet zbog koje su nas bombardovali 150 godina kasnije.
  • djula

    02.04.2013 09:36
    @djulad novosadska
    Kustos bi mogao da objasni i sam povod za bombardovanje,unistenje Novog Sada.
    Nije tesko da se nauci i koristi u profesiji koju obavlja.
    U knjigama ce naci da je Ban Jelacic isprovocirao napad i da se povukao iz Novog Sada.
    Toliko o njegovom junastvu .
    Ko zeli da sazna vise,procitace u knjigama.
  • G

    02.04.2013 09:27
    Nego, neka se jave opet naši sugrađani koji su ranije jednom prilikom na ovim stranicama izjavili kako je sve ovo gore napisano u stvari velikosrpska propaganda.
  • L

    02.04.2013 09:20
    "Tadašnji najveći srpski grad"

    ...van teritorije tadašnje Kraljevine Srbije - čisto da neko ne pomisli da je Vojvodina oduvek bila deo Srbije.
  • Nata

    02.04.2013 09:19
    nisam nista znala o ovome
    Zahvaljujem autoru teksta na tome da bolje upoznamo grad
  • NS

    02.04.2013 09:03
    Svakako...
    Treba uvrstiti djulad u turisticku ponudu uz tablu sa tekstom.
  • NS

    02.04.2013 09:03
    Jeste, neobrazovani novosadjani. Mozda je jedini i osnovni razlog sto se za to ne zna sto nema table i nema obilazaka sopstenog grada tokom skolovanja. Bas me zanima ko bi video dva djuleta... pritom skoro prekrecena. Kome se ne svidjaju novosadjani, nek ode u neki grad koji se ne zove NS, tamo nas nema (mnogo). Mada, ni ovde nas nema mnogo.
  • topovnjaca

    02.04.2013 08:56
    Da se vise govorilo o istorijskim zlocinima nad Srbima a manje zataskavalo sigurno bi daleko veci broj gradjana znao o kakvim se djuladima radi. Nikada mi u skoli niko o ovom dogadjaju nije pricao a vama?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna